Historia

1950 grundades Svenska Materialaffären Kurt Hellberg AB som idag har utvecklats till en modern och stabil dörrtillverkare.

I över 70 år har vi samlat på oss ett gediget kunnande om ståldörrar och portar.

Grundaren Kurt Hellberg var en viljestark och uppfinningsrik entreprenör som började jobba i sin storebror Bengts mekaniska verkstad i hemstaden Göteborg, men längtade snart efter att själv få utveckla en egen verksamhet.

1950 hittade Kurt billiga lokaler i den lilla byn Erikstad i Dalsland och bestämde sig för att flytta och starta eget. Han började tillverka tunga dörrar och komponenter till Sveriges skyddsrum som var en växande marknad i efterkrigstidens Sverige. Kurt hämtade sin arbetskraft från kringliggande gårdar varje morgon med lastbil och körde hem dem efter arbetsdagens slut. Samarbetet med Bengt fortsatte ett tag i form av att denne köpte Kurts produkter och sålde i Göteborg med omnejd.

Efter några år flyttade man verksamheten till Mellerud och byggde där en ny mer ändamålsenlig fabrik och företagsnamnet ändrades till Hellbergs Industrier AB. I takt med att omsättningen ökade byggde man ut lokalerna och nya maskiner införskaffades.

1955 genomförde företaget sitt allra första brandprov och därmed började tillverkning och försäljning av brandklassade ståldörrar, produkten som så småningom blev dominerande och synonym med företaget och namnet Hellbergs. Med tiden tillverkades även fartygsdörrar, kylrumsdörrar, garageportar, hangarportar och andra specialdörrar.

Trav och hästar var ett dominerande fritidsintresse för Kurt. Han var tidig med att åka till Amerika för att köpa travhästar och ta med hem för träning och tävling. Med tiden startades stuteri och verksamheten bedrevs under namnet Stall Dalia. Hästauktionerna var på sin tid välkända och omtalade i hela Sverige.

1984 startades ett nytt licenskoncept. Affärsidén var att licensiera ut Hellbergs kunnande om brandklassade fartygsdörrar till marknader som var svåra att komma åt med vanlig export. Första avtalet skrevs med en fabrik i Japan som därefter började tillverka Hellbergs branddörrar för den stora varvsmarknaden som fanns där.
Licensverksamheten fanns under många år i olika former och med olika fabriker men avslutades helt 2016 då företaget valde att helt och hållet fokusera på den egna tillverkningen i Mellerud.

Tredje generationen Hellberg driver nu dörrföretaget vidare med ambitionen att växa och upprätthålla ett gott renommé på marknaden.