Historia

Kurt Hellberg var en viljestark och uppfinningsrik entreprenör. Född och uppvuxen i Göteborg flyttade han 1950 till den lilla byn Erikstad i Dalsland där han startade sitt företag Svenska Materialaffären Kurt Hellberg AB. Man startade med tillverkning av tunga dörrar och komponenter till Sveriges skyddsrum. Kurt hämtade sin arbetskraft från kringliggande gårdar varje morgon med en lastbil och körde sedan hem dem efter arbetsdagens slut.

Efter några år flyttade man verksamheten till Mellerud och byggde där en ny mer ändamålsenlig fabrik och företagsnamnet ändrades till Hellbergs Industrier AB. I takt med att omsättningen ökade byggde man ut lokalerna och nya maskiner införskaffades.

1955 gjorde företaget sitt allra första brandprov och därmed började tillverkning och försäljning av brandklassade ståldörrar, produkten som så småningom blev dominerande och synonym med företaget och namnet Hellbergs. Med tiden tillverkades även fartygsdörrar, kylrumsdörrar, garageportar, hangarportar och andra specialdörrar.

Hellbergs var tidiga med att exportera till andra länder, mycket tack vare utvecklingen av ett brett sortiment av branddörrar till fartyg och oljeplattformar i början på 60-talet.

Kurt Hellberg var mån om sina medarbetare och var tidigt ute med att införa förmåner personalen. Det fanns en riktig matsal med kock, egen bensinstation och även möjlighet att köpa kyl och frys till rabatterade priser!

Trav och hästar var ett dominerande fritidsintresse för Kurt. Han var tidig med att åka till Amerika för att köpa travhästar och ta med hem för träning och tävling. Med tiden startades stuteri och verksamheten bedrevs under namnet Stall Dalia. Hästauktionerna var på sin tid välkända och omtalade i hela Sverige.

1984 startades ett nytt licenskoncept. Affärsidén var att licensiera ut Hellbergs kunnande om branddörrar till marknader som var svåra att komma åt med vanlig export. Första avtalet skrevs med en fabrik i Japan som därefter började tillverka Hellbergs fartygsdörrar för den stora varvsmarknaden där.
Licensverksamheten fanns under många år i olika former och med olika fabriker men avslutades helt 2016 då företaget valde att helt och hållet fokusera på den egna tillverkningen i Mellerud.

Tredje generationen Hellberg driver nu dörrföretaget vidare med ambitionen att växa och upprätthålla ett gott renommé på marknaden.

Historia