Historia

Kurt Hellberg var en viljestark och uppfinningsrik entreprenör. Född och uppvuxen i Göteborg flyttade han 1950 till den lilla byn Erikstad i Dalsland där han startade sitt företag Svenska Materialaffären Kurt Hellberg AB. Man startade med tillverkning av tunga dörrar och komponenter till Sveriges skyddsrum. Kurt hämtade sin arbetskraft från kringliggande gårdar varje morgon med en lastbil och körde sedan hem dem efter arbetsdagens slut.

Efter några år flyttade man verksamheten till Mellerud och byggde där en ny mer ändamålsenlig fabrik och företagsnamnet ändrades till Hellbergs Industrier AB. I takt med att omsättningen ökade byggde man ständigt ut och järnvägsspår lades till och med in.

1955 gjorde man sitt allra första brandtest och därmed började man tillverka och leverera brandklassade ståldörrar, produkten som så småningom blev dominerande och synonym med företag och namnet Hellbergs. Med tiden tillverkades även kylrumsdörrar, garageportar, hangarportar och andra specialdörrar.

Hellbergs var tidiga med att exportera till andra länder, mycket tack vare utvecklingen av ett brett sortiment av branddörrar till fartyg och oljeplattformar i början på 60-talet. Kurt Hellberg var mån om sina medarbetare och var tidigt ute med att införa förmåner personalen. Det fanns en riktig matsal med kock, egen bensinstation och även möjlighet att köpa kyl och frys till rabatterade priser!

Trav och hästar var ett dominerande fritidsintresse för Kurt. Han var tidig med att åka till Amerika för att köpa travhästar och ta med hem för träning och tävling. Med tiden startades stuteri och verksamheten bedrevs under namnet Stall Dalia. Hästauktionerna var välkända och omtalade i hela Sverige.

1984 startades Hellbergs International AB av Kurts son Lennart. Affärsíden var från början att licensiera ut Hellbergs kunnande om konstruktioner av branddörrar till marknader som var svåra att komma åt med vanlig export. Första avtalet skrevs med en fabrik i Japan som därefter började tillverka Hellbergs fartygsdörrar för den stora varvsmarknaden där.
Licensverksamheten fortsatte fram till 2016 i olika former och med olika fabriker men lades till slut ner när Kurts sonson Sebastian tog över som VD på ståldörrsfabriken i Mellerud.

Sedan 2017 bedrivs all verksamhet i Hellbergs Dörrar i Mellerud AB.

Kurt Hellberg fabrik